Fetsund sentrum

År
2024
Areal
70.000
Oppdragsgiver
Lillestrøm kommune
Samarbeid
Fragment, AtSite og NIKU
Prosjektansvarlig
Ola Spangen
Medarbeidere
Rikke Sandbugt
Marius Erikstad
Sara Haugen

Fetsund står i dag ved et veiskille som vil gjøre seg gjeldende for mange norske tettsteder i tiden fremover. Stedet har en rekke kvaliteter og muligheter som gjør stedet attraktivt: Dette inkluderer noen av Norges viktigste og flotteste naturområder, en spennende historie og kulturarv, relativt lave boligpriser, et voksende innbyggertall og gode tog- og veiforbindelser til hele Østlandet. Et fremtidsbilde for Fetsund bør derfor begynne med at man lager en plan for å bevare det man har av verdifulle jordbruks- og naturområder, ikke bare fordi det er viktig for klimaet og miljøet, men også for å styrke det som et verdifullt landskaps- og rekreasjonsområde for befolkningen.

Vi ønsker å fortette sentrum gjennom å bygge videre på eksisterende kvaliteter, rive minst mulig og ta vare på hverdagsomgivelser. Vår metode har vært å ta små og store positive tendenser på alvor og gjøre lokale transformasjoner, tilleggelser og omprogrammeringer. Dette har resultert i en rekke realistiske og bærekraftige byreparasjoner, som sammen bygger opp et sentrum med sterk tilknytning til stedets historie, kultur og sosiale liv. For et bærekraftig sentrum, er det viktig at de forskjellige bidragsyterne får nytte godt av hverandre. Derfor ønsker vi å samle alle aktive programmer på torget og tilknyttende gater.

Med en ambisjon om å beholde en stor del av eksisterende parkeringskapasitet, skape et attraktivt byrom og bygge nye boliger, bygger vi i sentrum “hybrider” bestående av næring, bolig, parkering og takhager. Byggene har næring i plan 1 som vender ut mot gate, park eller torg, parkering i bakkant, boliger fra plan 2 og en takhage over parkeringen. Med flomkartet til grunn og stor sannsynlighet for oversvømmelse i sentrum, bygger vi all ny bebyggelse i byen med en første etasje i et vannbestandig materiale som flomsikring. Fra plan 2 bygger vi i tre. Dette gjenspeiler en funksjonsstyrt, eksisterende arkitektur.

Mange som velger å flytte til et sted som Fetsund gjør det trolig fordi de ønsker et alternativ til boligtilbudet i byene. Dette kan inkludere nærhet til natur, større boliger, lavere priser, hager, utsikt og privatliv. Det er lett å se for seg at en tradisjonell urbanisering av Fetsund kan medføre at fenomenet med arealkrevende og bilavhengig eneboligutbygging forflytter seg videre til andre nabokommuner. Dette konseptet for en fortetting av boligområder i fetsund har vi kalt Øvrebyen. Fargepaletten, etasjehøyder, takform og vindusplassering er basert på andre bygg i Fetsund. Det er naturlig å etablere en langsiktig formingsveileder som også gjør det mulig for folk å etablere små tilbygg, takoppløft osv. som sørger for et enhetlig utseende.