40 verneverdige bygninger ble innløst som en del av støyoppgjøret ved etablering av ny kampflybase for F-35 på Brekstad. I kommuneplanen er det fastsatt riveforbud for de nevnte bygningene, og som eier etter innløsningsprosessen har Forsvarsbygg signalisert at det sannsynligvis vil være begrensede ressurser til å vedlikeholde bygningsmassen. Trøndelag fylkeskommune og Ørland kommune ønsket derfor å se på muligheten for å flytte bygningene til ny tomt utenfor rød støysone for deretter å selge til nye eiere. «Folk treng hus. Og hus treng folk.»
folk treng hus og hus treng folk – ørland
Det ble etablert en styringsgruppe med representanter fra fylke, kommune og eier (Forsvarsbygg). De gjennomførte en mulighetsstudie som undersøkte flytting og samlokalisering av bygningene på ny tomt i Brekstadfjæra. 18 eneboliger, 6 tomannsboliger, 8 stabbur, 2 uthus og 6 driftsbygninger ble registrert og vurdert. Ved endt mulighetsstudie anbefaler styringsgruppa at samtlige bolighus, stabbur og mindre uthus, ett komplett gårdstun, samt to større driftsbygninger bør flyttes.
I tillegg til vern gjennom bruk, vil flytting- og samlokalisering av de kulturhistoriske bygningene potensielt kunne bli en attraksjon både lokalt og regionalt. Prosjektet vil i tillegg kunne bidra til kompetanseheving i restaurering av verneverdig bebyggelse. Etablering av et bygningsvernsenter i et av tunene er lansert som idé for mulig videre bruk. Dette kan bli en ressurs for Ørland og Fosen i ettertid.
I forbindelse med den utførte mulighetsstudien har ASAS arkitektur på oppdrag fra Kystplan AS utarbeidet flere alternative situasjonsplaner og illustrert prosjektet. Illustrasjonsplanene og perspektiver viser hvordan bomiljøet i den utfylte delen av fjæra i Brekstad sentrum kan bli.